IV. Csáti Menyegző

IV. Csáti Menyegző

2013. július 6.

Mint már ismeretes, a Mezőcsát Kultúrájáért Alapítvány fő célja a helyi művészeti csoportok támogatása. Az első menyegzőn a Mezőcsát Népi Együttes lengyelországi utazását, a második menyegzőn az Egressy Béni Kórust és szintén a Mezőcsát Népi Együttest, a harmadik menyegzőn a Csáti Kavalkád keretén belül megrendezésre került Kuli Sándor Kettesfogathajtó Emlékversenyt támogattuk.
Az idei rendezvényünket a sikerre való tekintettel szintén jótékonysági céllal szerveztük meg. A menyecsketánc bevételével a Kék Lagúna mazsorett csoport munkájához tudtunk hozzájárulni.

Ez év tavaszán kezdtük el szervezni a IV. Csáti Menyegzőt, hisz mindig a pár megtalálása a legnehezebb feladat Alapítványunk számára. Nagy örömünkre szolgált, hogy ebben az évben Bóta István és Sipeki Enikő vállalták az ifjú pár szerepét, amit ezúton is nagyon szépen köszönünk nekik.
Péntek reggel már az ÁMK Kiss József Közösségi Ház és Könyvtár többcélú terén folyt a szorgos munka, elkezdődött a sátrak felállítása. Ebben az évben próbáltuk úgy szervezni ezt az alkalmat, hogy az alapítvány tagjainak is kevesebb ?idegölő? munkája legyen, hisz nem a munkától félünk, hanem a sokféle engedélyek beszerzése a nehezebb feladat.
Szombat délután ? 4-kor elindult a hintó az ünneplő párral, majd 5 órakor kezdetét vette a Tájháznál a menyegzői mulatság. Ezt követően a násznép átvonult a református templomba, ahol Bóta István és Sipeki Enikő Isten színe előtt erősíthették meg a 25 évvel ezelőtt megtett fogadalmukat. Itt köszönjük meg nagytiszteletű Gazda István lelkipásztornak a lélekemelő igehirdetést. Azt hiszem nem csak a kuratórium tagjai, hanem mindenki nevében kívánhatunk nekik nagyon sok boldogságot, szeretetet és még nagyon sok együtt töltött évet.
A templomból kijövet elindult a násznép a sátorhoz, az úton a zenét a Pipás zenekar szolgáltatta.
A bejáratnál minden kedves vendéget pálinkával, kaláccsal és pogácsával vártunk, majd mindenki elfoglalta a helyét az asztalnál.
A vacsorát megelőzően köszöntöttük az elmúlt menyegzők párjait. Első alkalommal Farkas Tamást és Bakondi Bettinát, akik igaz, hogy nem jegyespárként voltak jelen az első menyegzőn, de a hagyományokat tisztelvén a Mezőcsát Népi Együttes tagjaként elvállalták az ifjú pár szerepét. Ezt követően Kiss Lajost és Ádám Évát, akik a II. menyegzőnkön ünnepelhették meg a 25. házassági évfordulójukat, majd Bertók Lajost és Nemes Erzsébetet, akik a harmadik menyegzőnkön kötöttek házasságot és most ünnepelték első házassági évfordulójukat. Itt köszönjük meg Bertók Lajosnak, hogy elvállalta a vőfély szerepét.
Ez után pedig fájó szívvel jelentettük be, hogy 3 kuratóriumi tagunk leköszönt alapítványunkból, Kovácsné Szikszai Éva, Bánfalvi Béláné valamint Juhász László. Megköszöntük sok éves fáradságos, de eredményekben gazdag, kitartó munkájukat, majd bemutattuk az új tagokat, Nagy Zsuzsát, Kovács Árpád Ferencet és Rőthi Jánost.