Városnap és mini expo

Városnap és mini expo

Mezőcsát Város Önkormányzata, a Mezőcsát Kultúrájáért Alapítvány és a Kiss József Közösségi Ház és Könyvtár 2007. szeptember 29-én rendezte meg a városnapot és a már hagyományos csáti vásárt. A mini expo hetedik alkalommal nyújtott lehetőséget a helyi és környékbeli kézművesek bemutatkozásához.
A nap programja a főtéren kezdődött a citerazenekar és a néptánc csoport jó hangulatú toborzójával, majd a szereplők és érdeklődők levonultak a rendezvény színhelyére, a közösségi házba.

Dr. Domján László polgármester megnyitójában hangsúlyozta, hogy szeptember 29-e, Szent Mihály napja jeles napként szerepelt a régi paraszti életben. E napot a gazdasági év fordulójaként tartották számon az állattartók, és a Szent György napkor legelőre kihajtott állatokat ilyenkor hajtották vissza. A pásztorok elszámoltatásának, szegődtetésének időpontja is ekkorra esett. A juhászokat Mihály-naptól Mihály-napig fogadták fel, így ez a nap volt számukra a legnagyobb ünnep, amikor mulatságokat, bálokat rendeztek. Városunk kézműves hagyományai közül a fazekasság országszerte ismert. Ennek jelentős képviselője volt Rajczy Mihály, a híres Miska-kancsók készítője. Ezen régi hagyományokra emlékezve rendeztük meg első alkalommal a város napját e jeles ünnepen.
A polgármester megköszönte mindazon kiállítók munkáját, akik alkotásaikkal részt vettek az eseményen, valamint a szervezők és segítők fáradozását.
A megnyitó után a díjátadás következett. Mezőcsát város díját Tóth Lajosné (vert csipke), az ÁMK Kiss József Közösségi Ház és Könyvtár díját Tokaji József (díszkovács), a Mezőcsát Kultúrájáért Alapítvány díját Gombos Katalin (menyasszonyi ruha kölcsönző), a Vásári Díjat Czakó Józsefné (gyékényes) kapta.
Tóth László alpolgármester a kezdetektől szervezője a Csáti Expo-nak, fontosnak tartja, hogy megismertesse városunk lakossága körében mindazokat az értékeket, amiket mások szabad idejükben létrehoznak. A kiállítás minden résztvevőjének elismerő oklevelet adott át.
Az udvaron felelevenedett a régi falusi hagyomány, a szilvalekvár főzés: három üstben kavarták szorgos asszonyok a finomságot. Nagy keletje volt a szilkékben kapható lekvárnak, de a birkapörkölt, bográcsgulyás és babgulyás is osztatlan sikert aratott.
A nap programjában változatos produkciók szerepeltek. A Flóra Szalon ruháinak bemutatója után a legkisebbeket bohócműsor szórakoztatta. Népszerű volt a játszóház és a kézműves bemutató is. A délután folyamán bemutatkoztak a helyi és környékbeli települések csoportjai: a Tiszadorogmai Asszonykórus, az Ároktői Asszonytánc Csoport, a Dr. Enyedy Andor Református Általános Iskola tanulói, a mezőcsáti ÁMK néptánccsoportjai, zenetagozatos növendékei, a Mezőcsáti Néptáncegyüttes, a Kék Lagúna és a Kristály mazsorettek, az emődi Kisforrás Népzenei Együttes, a Mezőcsát Citerazenekar és a Napköziotthonos Óvoda csoportjai. A nap sztárvendége Matyi és a Hegedűs volt, majd a tombolasorsolás után a mazsorettek világítóbotos produkciója zárta a programot.
A Mezőcsát Kultúrájáért Alapítvány Kuratóriumának tagjai ezúton mondanak köszönetet mindazoknak, akik a rendezvényt szponzorálták és segítették.
Támogatók voltak: Mezőcsát Város Önkormányzata, a Mecénás Alap, a Mezőcsát Kultúrájáért Alapítvány, Kuli Sándor, Kovács Árpád, Forrai György, Hornyák János, Tóth László, Papp-Pék Kft., Keszi Pékség Bt., Bogdán Vince, dr. Domján László.
Segítőink voltak a rendezvény lebonyolításában: Poros József, Fazekas Istvánné, Kormos Ferencné, Bagi Mihályné, Illés Józsefné, Rembeczki Balázs, Smura Miklósné, Lobkovicz Józsefné, Sipeki Lászlóné, Varga Károlyné, Pereszlényi Kálmánné, Poros Jánosné, Tokaji Józsefné, Troffenné Balogh Judit, id. Szabó Lajosné, ifj. Szabó Lajosné, Balogh István, Ésik János, Simonné Szűcs Andrea, Pocsai Judit, Fazekasné Csótka Terézia, Hunkó György, a Városgondnokság dolgozói, a Polgárőrség tagjai.
Kiállítók: Tokaji József, Czakó Józsefné, Pócsi Sámuel, ÁMK Egressy Béni Általános és Alapfokú Művészeti Iskola képzőművészeti tagozatos tanulói, a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület tagjai, Fehérné Földi Mária, Kormos Ágnes, Vass J. Zsóka, Tóth Lajosné, a Mezőcsáti Kistérségi Iroda, Wachter Józsefné, Kocsis Istvánné, Gombos Katalin, Veres János, Mészárosné Erőss Erika, Oláh István, Farkas József, Lévai Tünde, Dr. Ginál Rózsa, Jónainé Póta Erzsébet, Észak- Magyarország napilap.
A rendezvény szervezői az AMK Kiss József Közösségi Ház és Könyvtár dolgozói: Bánfalvi Béláné, Farkas Istvánné, Kiss Gyula, Pataki Katalin, Eszlári Dezsőné és Kovács Gyula; valamint a Mezőcsát Kultúrájáért Alapítvány Kuratóriumának tagjai: Répásiné Balogh Mária, Tóth László, Juhász László, Kovács Árpádné, Kovácsné Szikszai Eva, Kiss László voltak.

Bánfalvi Béláné