Városnap, Szüreti kavalkád

Városnap, Szüreti kavalkád

2010. szeptember 25-én városunkban újra megrendezésre került a Városnap.
A színpadi műsorok mellett a Mezőcsát Kultúrájáért Alapítvány alapítójának Tóth Lászlónak, valamint tagjainak Bánfalvi Béláné Klárikának, Farkas Istvánné Jutkának, Juhász Lászlónak, Kovács Árpádné Arankának, Répásiné Balogh Máriának, Kovácsné Szikszai Évának köszönhetően a mezőcsáti lakosok a következőket tekinthették meg.

Délelőtt 10 órakor indult a közel 20 autóból és 22 motorból álló veteránautó felvonulás. A járművek a helyi lakosokból, a Miskolci Veterán Jármű Klub tagjaiból valamint a Mezőkeresztes és Környéke Veterán járműveiből tevődtek össze. Itt szeretném megköszönni minden kedves résztvevőnek, hogy eljöttek és járműveikkel színesítették a felvonulást. Valamint köszönetet szeretnék mondani a Mezőcsát Városi Sport Egyesületnek, Molnár Tibornak, Berecz Mihálynak, Nyikes Józsefnek, Petra Csabának, Jelenfi Józsefnek, Magyari Tamásnak, Tóth Lászlónak és a Mezőcsát Kultúrájáért Alapítványnak, hogy pénzbeli támogatásukkal hozzájárultak ahhoz, hogy a felvonulás megvalósuljon.
Ezek után kb. 11 órakor került sor a szüreti felvonulásra. A menet 2 hintóból, közel 10 lovas kocsiból, 7 lovasból valamint 100 helyi, és Tiszakeszi táncosból állt.  Meg szeretném köszönni minden helyi (Kuli Sándor, Arnóth János, Nagy István, Csetkó István, ifj. Csetkó István, Révész György, Orosz János) és Tiszakeszi lovasnak és táncosnak (Mezőcsát Népi Együttes, ÁMK Általános Iskola művészeti tagozat diákjai,  Tiszakeszi néptánccsoport), hogy idejüket ide szánva eljöttek és megjelenésükkel valamint műsoraikkal  színesítették a szüreti felvonulást.

A felvonulással egy időben a Művelődési Ház udvarán szilvalekvárfőzésre került sor.
Szeretném megköszönni Hornyák János vállalkozónak, a szüretelő csapat tagjainak (Vincze Gyula, Zakhar Tibor, Ésik János, Csótka József, Dánfi Dániel, Tóth László, Erős Lajos), hogy biztosították a szilvát a lekvár főzéshez. Köszönetet szeretnék mondani a Nyugdíjas Klub tagjainak, valamint Szabó Jánosnak, feleségének és menyének Szabó Lajosné Irénkének, hogy munkájukkal hozzájárultak, hogy elkészüljön a lekvár.

A lekvár főzés mellett a kedves odalátogatók megkóstolhatták a nagymama féle lángost is, melynek létrejöttéért köszönetet szeretnék mondani Kovács Árpádné Arankának és segítőinek.
Azok akik a lángos után megszomjaztak, megkóstolhatták az ott helyben préselt szőlő levét, a finom mustot. A szőlőért köszönetet mondok Tóth László alpolgármester úrnak, valamint Pereszlényi Józsefnek és Balogh Istvánnak, akik a nap folyamán préselték a szőlőt és kínálták a kedves megjelenteket. Az udvaron a Forrai György által részünkre kedvezményesen biztosított sátorban került sor közel 350 fő megvendégelésére.  A felvonulóknak és a fellépő vendégeknek a Mezőcsát Kultúrájáért Alapítvány valamint a támogatók: Tóth László alpolgármester, a Tiszakeszi pékség, Papp-Pék Kft. hozzájárulásával és Mattyasovszki Imréné Marika néni szakácsnő valamint segítői jóvoltából készült el a finom babgulyás. Köszönjük szépen.

A Művelődési Ház termeiben került sor a Mezőcsát Kultúrájáért Alapítvány által meghívott kiállítók bemutatására. A zsibongóban tekinthették meg az Oriflame, az MBT, a Moksa, a Nikken, az Energy termékeket. Ezúton köszönöm meg a kiállítóknak, hogy ideszánták idejüket és bemutatták az egészségmegőrző termékeket az idelátogatóknak.

Az összenyitható teremben tekinthettük meg a helyi kézművesek kiállítását. Pócsi Sámuel fafaragásait, Kékedi Levente festményeit, az ÁMK Általános Iskola Művészeti tagozat diákjainak munkáit, a Foltvarró kör által készített különlegességeket, Bakondi Istvánné gyöngyből készült ékszereit, Fehérné Földi Mária és Üveges Sándorné gyönyörű kézimunkáit, Wachter Józsefné és Tóth János könyveit, Vass J. Zsóka és Szikszai Róbert képeit és végül de nem utolsó sorban Tokaji József lakatos késeit, kardjait. Nekik is szeretnék köszönetet mondani, hogy idejüket rászánva elhozták és bemutatták nekünk termékeiket.

És végül, de nem utolsó sorban szeretném megköszönni a ÁMK Művelődési Ház és Könyvtár dolgozóinak a színpadi programhoz nyújtott szervező munkájukat, a Városgondnokság munkatársainak ( és külön köszönjük Csótka Ferencnek az egész napos ügyeleti szolgálatot), a Mezőcsáti Polgárőrség, a Mezőcsáti Rendőrőrs embereinek, hogy segítségükkel zavartalanul telhetett el ez a nap, melynek a végén egy szép tűzijátékot láthattak a város lakói.

Répásiné Balogh Mária
elnök

Az eseményről készült képek megtekinthetőek a „Képgaléria” menüpont alatt.